Blachorze. Słownictwo gwarowe, jego badania i produkty tradycyjne.

Okazuje się, że nowiny o jakimś tradycyjnym produkcie, zakorzenionym od dawna w jakimś regionie, zadziwiają dialektologa i leksykografa, bo słów tych nie notuje zacne kompendium — Słownik gwar polskich wydawany przez IJP PAN.

Oto kolejne nowe słowo, a przynajmniej jego lokalizacja — gmina Mędrzechów:

Blachorze

Blachorze należą do wyrobów piekarniczych. Produkowane są z surowców takich jak: mąka, soda, kwaśne mleko, jajka, pochodzących od rolników z gminy Mędrzechów. Specyficzny smak blachorzy nadaje im metoda wypieku: wprost na „blasze”. Ten sposób pieczenia powoduje, że blachorze są miejscami lekko zarumienione, chrupiące, a jednocześnie ich skórka pozostaje elastyczna. Wspaniale smakują same, podawane na ciepło wprost z blachy lub z dodatkiem mleka, dżemu lub masła. [źródło: krakow.gazeta.pl]

Wspomniany SGP PAN (t. II, s. 234) takiego blacharza (bo hasła są tam w postaci sprowadzanej do polszczyzny literackiej).

Ciekawe.

Advertisements

Dodaj komentarz

Filed under język polski, słownictwo, Uncategorized

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s